Nysatsning vid Wisby Hof - "En mer modern restaurang"

Wisby Hof strax innanför Söderport har fått ett rejält ansiktslyft. Nu har renoverat lokalerna, man har bytt ut stora delar av menyn och allt det österrikiska är borta - förutom schnitzeln. ”Den vågar jag inte ta bort”, säger ägaren Reinhard Keinprecht.

Reinhard Keinprecht och Mateusz Jagielski är delägare av Wisby Hof, och de har nu gett restaurangen ett rejält ansiktslyft. Borta är det österrikiska temat, även om den klassiska schnitzeln fortfarande finns på menyn. ”Den vågar jag inte ta bort”, säger Reinhard.

Reinhard Keinprecht och Mateusz Jagielski är delägare av Wisby Hof, och de har nu gett restaurangen ett rejält ansiktslyft. Borta är det österrikiska temat, även om den klassiska schnitzeln fortfarande finns på menyn. ”Den vågar jag inte ta bort”, säger Reinhard.

Foto: Emil Lundberg

Visby2023-07-16 08:30
undefined
Reinhard Keinprecht och Mateusz Jagielski är delägare av Wisby Hof, och de har nu gett restaurangen ett rejält ansiktslyft. Borta är det österrikiska temat, även om den klassiska schnitzeln fortfarande finns på menyn. ”Den vågar jag inte ta bort”, säger Reinhard.

59-årige Reinhard Keinprecht lämnade hemlandet Österrike för Sverige och Gotland år 2000. Under sina första år på ön arbetade han bland annat som servitör på Rosengården och även fem år som snickare, men eftersom han tidigare drivit restaurang i Österrike fanns ett sug efter en egen verksamhet även på Gotland.

– Jag kände väl att byggjobbet inte var min framtid, så när det som då hette Effes strax innanför Söderport blev tillgängligt slog jag till, säger Reinhard Keinprecht.

Det här var 2012, och med tanke på Reinhards påbrå valde han att skapa en restaurang, som fick namnet Wisby Hof, där inredning och mat andades Österrike.

– Det var ganska kämpigt att få det att fungera i början, men det gick bättre och bättre. Vi byggde med tiden upp ett gott rykte om att vi bland annat hade stans bästa schnitzel.

undefined
Wisby Hof har genom åren fått en hel del stamgäster, men Reinhard Keinprecht är inte orolig för vad de kommer att tycka om att den österrikiska känslan nu är borta. ”Jag tror att de flesta av dem kommer för matens skull”, säger han.

Tillsammans med köksmästaren och nye delägaren Mateusz Jagielski, som Reinhard tog med sig från Bryggeriet Mat & Malt som han drev tidigare, valde man även att göra en nystart med Wisby Hof.

– Jag och Mateusz byggde upp Bryggeriet tillsammans, och det gick bra mycket tack vare hans kunskap. Nu kände vi att det var dags för något nytt här.

De senaste månaderna har en omfattande renovering genomförts av lokalerna, och det är inte mycket av slutresultatet som påminner om ”gamla” Wisby Hof. All den ljusa träpanelen är borta och nu får i stället ringmuren, som utgör restaurangens inre väggar, ta mer plats.

– Känslan ska vara att det är en mer modern restaurang, både när det gäller inredningen och menyn. Mateusz är new school, och jag är old school, och så har vi försökt mötas i mitten, säger Reinhard Keinprecht med ett skratt. 

Är du nöjd med resultatet?

– Det blev otroligt bra med kombinationen av muren, den mörkgröna färgen och den nya baren som är i mässing och guld.

undefined
Mateusz Jagielski är köksmästare och delägare på Wisby Hof. Här står han bakom den nybyggda baren i mässing och guld.

När det gäller maten så säger Reinhard att man kommer att ta med mycket från Bryggeriet Mat & Malt, både när det gäller vissa signaturrätter och satsningen på lokala råvaror. 

– Det får utkristallisera sig med tiden om vi ska ha något speciellt tema på maten vi serverar, men både lammrostbiffen och fiskrätterna som var populära på Bryggeriet har vi tagit med hit. 

Precis som att allt det klassiskt österrikiska försvunnit från Wisby Hof så har menyn alltså också bytts ut helt och hållet – med ett undantag.

– Schnitzeln finns kvar. Den vågar jag inte ta bort, avslutar Reinhard Keinprecht.