En fin promenad runt ringmuren

Att vandra längs ringmuren är en solklar måsteupplevelse när du är i Visby. De vackra miljöerna som promenaden tar dig genom bär också på mycket historia att berätta. Starta på valfri plats och låt dig hänföras.

I Almedalen finns den äldsta delen av ringmuren.

I Almedalen finns den äldsta delen av ringmuren.

Foto: Annika Jansson

Visby2023-08-23 16:45

Visby ringmur är drygt 3,4 kilometer lång och är Nordeuropas bäst bevarade stadsmur, dessutom den enda kvarvarande i Norden. En promenad runt muren tar ungefär 45 minuter, vilket är välinvesterad tid med tanke på vad du får uppleva.

undefined
Du får uppleva vackra vyer under promenaden runt ringmuren.

Östergravar är en välkänd vy över ringmuren tack vare det härligt böljande landskapet och ringmurens framträdande roll. Samma sak gäller för Nordergravar. Här har du även utsikt över havet – ytterligare en dimension som förhöjer upplevelsen. 

Längs med sandpromenaden är ringmuren lägre, men inte mindre majestätisk för det. Snart är du i Almedalen. Här vill du kanske passa på att koppla av en stund och fascineras över att havet tidigare nådde ända fram till muren och att Visbys hamn låg här. Från portarna i ringmuren fanns då bryggor. 

undefined
I Almedalen finns den äldsta delen av ringmuren.

Ta dig vidare på Korsgatan, parallellt med hamnen. Här finns endast vissa partier av muren kvar. När du kommer fram till Visby Fängelse kan du följa muren igen. Genom Palissaderna får du uppleva en lummigare del som övergår i Södergravar och vidare förbi busstationen till Österport där promenaden startade.

Den äldsta delen av ringmuren är Kruttornet – ett försvarstorn som byggdes i mitten av 1100-talet. I början av 1200-talet byggdes sjömuren, merparten av landmuren byggdes under senare delen av 1200-talet. Därefter har flera ombyggnationer, tillbyggnader och förändringar gjorts. Bland annat har muren höjts och är på sina ställen elva meter hög. Torn har byggts till och nya öppningar har gjorts i muren. Under 1700-talet breddades muren. I Östergravar finns spår av kalkbrytningen från när muren byggdes.

undefined
Längs ringmuren finns 27 bevarade torn och 9 sadeltorn.

Längs din promenad runt ringmuren passerar du 27 marktorn, varav flera är porttorn. Tidigare fanns ytterligare två marktorn, med de är förstörda. Av de 22 sadeltorn som fanns från början finns endast 9 kvar. Istället finns skador i muren från sadeltornens ras. Vid de tre huvudportarna – Norderport, Österport och Söderport – betalades tull för varor från landsbygden under medeltiden, och här fanns vakter dygnet runt. 

undefined
I Palissaderna utan för södra delen av ringmuren vandrar du i lummig grönska om sommaren.

Hela landdelen av ringmuren hade vallgravar, men de var aldrig fyllda med vatten. Vallgravarna fanns främst för att hindra rytteri och kastmaskiner att komma fram till muren. Marken har med åren jämnats ut runt ringmuren. Att det har funnits en vallgrav syns tydligast i Nordergravar och delvis i Östergravar. Tänk att de gröna kullarna här var en gång kantiga, karga och avskräckande. 

undefined
Vid Korsbetningen finns massgravar från invasionen av Visby sommaren 1361, med ett kors som hedrar minnet av alla som stupade.

Invasionen av Visby

Den 27 juli 1361 är en tragisk dag i Gotlands historia. Det är då den danske kungen Valdemar Atterdag och hans armé invaderar Visby. Områdena utanför ringmuren är ett enda stort slagfält. De gotländska bönderna försöker försvara sig men ett intensivt pilregn lår ut en stor del av dem direkt. För de kvarvarande gotlänningarna följer en kamp om överlevnad, men många dödas av svärd och spjut. 

Minst 1 800 gotlänningar miste livet i slaget, vilket var nästan en tredjedel av öns manliga befolkning. Kropparna togs till helig mark intill Solberga kloster, några hundra meter från muren, där de samlades i massgravar. Platsen kallas Korsbetningen och där finns ett stenkors till de stupade gotlänningarnas minne. En månad efter invasionen lämnar den danska armén Gotland, som tillhör Danmark fram till freden i Brömsebro 1645.

Ringmuren är 3,4 km lång.
Ringmuren är 3,4 km lång.
 
 
 
 
 
 
Läs mer om